Larvele de libelule

Libelulele (Chironomus)

Denumite popular calul dracului sau calul popii

Se impart in mai multe rase, dintre care mentionez cele trei mai des intalnite: liblelula alba, libelula verzuie, libelula demoazele.

Aceasta insecta seamana cu tantarul, ca mod de dezvoltare si reproducere dar fata de acesta este foarte mare si nu pisca.

Larvele de libelule traiesc in iazuri si lacuri, cu apa statuta, pe vegetatia din apropierea malurilor sau in namolul din aceste ape. S-au intalnit larve de libelule chiar si in bazine cu apa statuta unde au avut mediul prielnic de dezvoltare.

Cresc pana la o dimensiune de un centimetre, ceea ce le face ideale la pescuitul pestilor de dimensiuni mici sau in amestecurile pentru nadit.

Libelulele au modul de inmultire asemanator cu al tantarilor. Isi depun ouale in vegetatia de langa malul apelor. Aceste oua eclozeaza in 24-48 de ore. Larvele evita lumina si traiesc in niste teci, asemanatoare unor tuburi unde stau ascunse pe timpul zilei. Duc o viata foarte activa noaptea, hranindu-se in permanenta. Din acest motiv, recoltarea larvelor se face cel mai bine pet imp de noapte. Aceste larve se transforma in adulti care nu au nevoie de mancare si traiesc 3-4 zile. SIngurul rol al adultilor este de reproducere.

Larvele mari se pot depozita in conditii de temperatura intre 0 si 4 grade C, chiar si in cutiutele cu vegetatie, fiind mereu atenti sa la mentinem umiditatea, stropindu-le cu apa statuta.

Acesta larve sa por pastra in hartie de ziar, bine inmuiata in apa de ploaie, aplicand mai multe straturi, lasand uscat doar stratul din exteriori.

Recoltarea acestor larve din mediul lor natural este un procedeu mai dificil si de aceea este indicate procurarea lor din comert sau de la crescatorii specializati.

Sunt o momeala agreata de pesti, datorita continutului de fier si a culorii rosii care le fac atragatoare pentru acestia. Larvele de libelula sunt momeala de baza la toate competitiile de pescuit stationar fiind folosite de majoritatea concurentilor.

Aceste larve pot fi adaugate in mixuri pentru nadire.

La pescuitul cu acestor larve vom folosi un carlig nr. 14-18 cu tija subtire si vom avea grija sa le intepam in cap, adica in partea mai groasa, putin verzuie.

No Comments Yet.

Leave a comment