Prepararea mamaligii pentru patratica

Ingrediente:

apa 2 litri
faina de porumb (malai) circa 1 kg
faina de grau
atractant – anason,vanilie, capsuni ...

PASUL 1

     Malaiul este una din componentele esentiale pentru aceasta mamaliga. Nu folositi malai grisat, cel mai bun este malaiul normal. Acest malai trebuie cernut fin, sau mai exista posibilitatea sa-l macini mult mai fin cu masina de rasnit. Malaiul foarte fin ajuta la inchegarea mamaligii, comparative cu cel cu o granulatie mai mare.
Trebuie sa ai ca scop final o mamaliga cu o consistent foarte mare care poate fi taiata in cubulete care sa isi pastreze forma mult timp dup ace va sta in apa si nu va cadea din carlig.

PASUL 2

       Se pune apa la fiert, in care se pune atractantul (poti experimenta diferite arome sau concentraii de atractant). Eu prefer mamaliga cat mai naturala, mai ales cand pescuiesc la Dunare.
Dupa ce apa da in clocot se pune malaiul, si se lasa sa fiarba circa 20-30 de minute. Cind mamaliga e aproape fiarta se amesteca bine cu facaletul.
Procedezi la fel ca la o mamaliga normal.

PASUL 3

      Aceasta faza este menita sa le dea viitoarelor cubulete, rezistenta si elasticitate.
Mamaliga obtinuta pana in acest moment se framanta cu faina de grau, pana capata o consistent mare, asemenea plastelinei.
Se modeleaza apoi intr-o forma nu foarte mare, in vederea pregatirii fazelor urmatare. Daca este o cantitate mai mare o poti imparti in mai multe bucati.

PASUL 4

    Se ia mamaliga si se baga intr-un ciorap de dama, in care se strange strans mamaliga. Scopul este sa nu permita mamaligii sa se imprastie, ci sa isi pastreze forma.

PASUL 5

    Pune apa la fiert iar cand aceasta fierbe bagam ciorapul cu mamaliga si lasam sa fiarba aproximativ 10 -15 minute.

PASUL 6

    Se scoate mamaliga pe un fund de lemn. Peste aceasta se pune o greutate realizand o presare cat mai buna a acesteia. Se lasa min 10-12 ore sa se raceasca sis a se preseze bine.

PASUL 7

     Se scoate mamaliga din ciorap si se taie cubulete. Poti sa tai cubuletele si pe malul apei, inainte sa le folosesti.
Ele vor fi astfel proaspete si nu vor cadea din carlig.

No Comments Yet.

Leave a comment