Momeala artificiala

Momelile artificiale, pentru pescuitul pestilor pasnici au aparut cu multi ani in urma, iar in ciuda faptului ca sunt confectionate din plastic, sunt unele dintre cele mai accesibile momeli pe care le pot procura pescarii din zilele noastre.

Exista multe tipuri diferite de momeli care imita foarte bine momeala reala.  Se pot procura cu usurinta din magazinele cu specifica pescaresc. De asemenea se observa ca in ultimii ani s-au realizat replici foarte bune, aproape identice cu produsul natural.

Multi pescari au inregistrat capturi impresionante folosind astfel de momeli. S-au inregistrat capturi impresionante si atunci cand s-au folosit doar acest tip de momeala , dar si in combinatie cu momeli sau nada naturala.

Sunt folosite in pescuitul la crap, clean, mreana, lin sau platica, pe tot parcursul anului si in locuri complet diferite, cum ar fi canale, rauri, parauri, balti si lacuri. Marele avantaj este acela ca pot fi utilizate pentru capturarea mai multor pesit sau chiar pe parcursul mai multor partide de pescuit. Insa cel mai mare avantaj este acela ca se reduc  costurile de procurare a momelii pentru o partida de pescuit, costuri micsorate datorita posibilitatii momelii de a fi reutilizata.

In continuare va voi prezenta un scurt ghid cu cele mai intalnite momeli artificiale...

Porumb


Imitatiile de porumb sunt foarte bune a fi folosite singure sau in combinatii cu porumbul natural. Joaca rol si de plutitor, ceea ce ofera avantajul achilibrarii momelii pe carlig. Adaugand unul sau doua boabe artificial pe langa cele naturale de pe carlig, acesta poate sta deasupra sedimentelor sau vegetatie de pe fundul apei fiind accesibile pestilor. Acestea sunt produse in diferite culori sau marimi, pentru a imita cat mai bine porumbul natural.

Larve si viermusi


Atunci cand pescuiesti cu viermusi, pune unul sau doi de plastic pentru a crea un echilibru carligului tau. Este o tehnica des intalnita, mai ales in pescuitul in apele curgatoare. Larvele de plastic sunt confectionate intr-o gama foarte mare de culori si marimi pentru a se confunda cu diferitele specii de viermusi.

Alunele tigru


Nu sunt foarte des folosite de pescarii din tara noastra, mai des sunt folosite de pescarii sportivi in competitii  si pe baltile unde crapul nu mai raspunde la momeala utilizata deobicei. Alunele tigru naturale se folosesc  in combinatie cu o greutate datorita flotabilitatii mari, dar o data cu aparitia celor artificial, s-a realizat o flotabilitate convenabila si o duritate apropiata de cea naturala. Sunt perfecte pentru folosirea pe o montura cu fir de par.

Painea


Este o aparitie salvatoare pentru pescarii dornici sa pescuiasca la paine. Avantajul survine din faptul ca painea artificiala este suficient de rezistenta sa nu mai cada din carlig imediat si in plus este suficient de rezistenta la atacurile frenetice  ale carasului, rosioarei etc. Este ideala pentru pescuitul la suprafata apei dar si pe fundul acesteia pentru capturi de crap mult mai mari.

Peletele


Peletele naturale prezinta dezavantajul ca sunt foarte grele si se aseaza imediat pe fundul apei, de unde sunt mult mai greu de recuperate de pesti. Cele artificiale, avand o flotabilitate sporita stau deasupra vegetatiei de unde pot fi imediat reperate de crap sau alte specii, cum ar fi mreana si cleanul, specii iubitoare de pelete. De asemenea pot fi foarte usor taiate atunci cand vrem sa realizam o flotabilitate buna  intre peletele naturale si cele artificiale. Se intalnesc intr-o gama variata de culori si marimi functie de tipul de pescuit dorit.

Pasta


Este o momela nou aparuta, cu diferite arome, in special de porumb, care se prezinta sub forma de pasta ce poate fi modelata in orice forma doresti. Cel mai bun exemplu este sa iei un sir de margele pe care le incarci cu aceasta pasta, realizand astfel  un string foarte bun pentru pescuitul la crap. Este o momela cu care se poate inconjura momeala artificial grea, realizand astfel un contrabalans convenabil.

Biscuitii de caine


Sunt foarte buni, mai ales pentru faptul ca ei nu absorb apa asa cum fac cei naturali. Sunt foarte buni deoarece arata aproape identic cu cei naturali, in plus realizeaza un echilibru foarte bun al monturii.

No Comments Yet.

Leave a comment