Porumbul – o nada excelenta

    Una dintre cele mai raspandite, usor de procurat si cu cele mai bune rezultate la pescuitul pestilor pasnici, este porumbul.  Poate fi folosit in toate formale sale: crud, fiert, fermentat etc.

Din categoria momelilor vegetale porumbul si derivatele sale se dovedesc a fi momelile cele mai productive si de succes. De altfel, in literatura de specialitate, furajele pentru hranirea crapilor contin obligatoriu porumb intre 20-30 % restul fiind completat cu srot de floarea soarelui, grau si alte ingrediente.

    Pentru a explica mai bine cum poate fi folosit porumbul la pescuit, o sa prezint cateva metode de preparare a acestuia.

1.      PORUMBUL DE LAPTE – acesta se poate procura la inceputul verii atunci cand porumbul inca nu este copt, sau mai pe intelesul tuturor atunci cand porumbul este bun de fiert.
Este modalitatea cea mai usoara de utilizat, pentru ca se poate fi folosit ca atare. Se poate folosi ca nada, aruncand boabele intregi in apa sau putin sfarmate, deoarece isi vor imprastia sucul rezultat prin sfarmare, suc care va fi un foarte bun atractant pentru pesti. La fel se poate proceda si cu boabele din carlig. Acestea pot fi putin sparte, pentru a fi mai atragatoare pentru pesti. In schimb trebuie schimbate cat mai des.
Unii pescari lasa si porumbul de lapte la inmuiat, cateva ore, in apa cu diverse arome (anason, miere, vanilie).  Personal, nu impartasesc  aceasta metoda, deoarece perioada in care poti pescui cu boabe de lapte este foarte scurta, in schimb boabe de porumb cu diferite arome ai ocazia aproape tot anul sa folosesti. In plus se maresc si cheltuielile pentru preparare.

2.      SPARTURA DE PORUMB – este folosita pentru a captura pestii mari, in special crapul mare care poseda masele si poate sparge boabele. Nu este indicat pentru capturarea pestilor mai mici. Este folosit inspecial in crescatorii pentru hranirea pestilor, asa ca se poate folosi ca momeala de catre pescari, mai ales in aceste locuri.

3.      PORUMBUL FIERT – Este o metoda foarte buna pentru a utiliza porumbul tare la nadit si pescuit. Prin fierberea porumbului se inmoaie, boabele acestuia devenind astfel atractive pentru toate tipurile de pesti pasnici. De asemenea prin fierbere se pot adauga diferite arome, indulcitori sau alti atractanti, transformand porumbul intr-o momeala irezistibila. In plus fierband porumbul se poate pastra in conserve pentru o lunga durata de timp.

4.      PORUMBUL FERMENTAT – Este o metoda mai putin intalnita, dar, personal am avut success de fiecare data.  Se pune o cantitate mai mare de porumb uscat la inmuiat, intr-un recipient, astfel incat sa fie acoperit permanent de apa (1/2 apa, 1/2 porumb).  Se lasa la inmuiat minim 5 zile. Vei constata ca la un momendat acesta va incepe sa fermenteze si va prinde un miros intepator, putin alcoolic. Nu trebuie sa te sperii, abia atunci porumbul incepe sa fie gata pentru nadit. Cu cat este bobul de pormb mai moale si cu un miros mai intepator, cu atat este mai atragator pentru pesti.

5.      PORUMBUL DIN CONSERVE – este perfect atunci cand vrei sa procuri imediat o nada sau o moameala pentru a pleca la pescuit. Poti intalni porumb la conserva, special pregatit pentru pescuit, in magazinele specializate de pescuit, sau pur si simplu porumbul fiert la conserva intalnit in Supermarket. Chiar daca pare ciudat si cu aceasta metoda am avut rezultate excelente. In plus, doua cutii de porumb fiert luate in viteza dupa raftul unui magazin, m-au salvat atunci cand am plecat la pescuit in viteza mare, neavand opregatita nicio momeala sau nada.

6.      PORUMBUL CONGELAT – este o metoda de a pastra porumbul pentru o perioada foarte lunga de timp. Prin congelare el isi pastreaza o mare parte din calitati si poate fi folosit oricand . Atentie insa, odata decongelat, nu mai poate fi recongelat pentru ca se strica.

      Utilizand metodele de mai sus, sigur vei avea rezultate excelente, iar ca un sfat personal, iti pot spune ca porumbul natural, sau cel mai ieftin de procurat are si rezultatele cele mai bune. Nu trebuie sa investesti  in porumb preparat prin metode sofisticate, deoarece cel mai apropiat de cel natural, poate da rezultatele cele mai bune. Exista o sumedenie de retete si modalitati de preparare a porumbului pe care le vom prezenta in articole viitoare.

Cu speranta unor partide de pescuit memorabile,  iti urez FIR INTINS !

No Comments Yet.

Leave a comment