Boilies-urile

    BOILIES-urile sunt momeli pentru pescuit, realizate dintr-o pasta fiarta, pasta obtinuta din combinatii de faina de peste, proteine din lapte, mancare pentru pasari, gris, malai si faina de soia, toate acestea fiind amestecate cu oua, acestea jucand rolul de liant. Dupa ce se realizeaza forme rotunde, se fierb pentru a fi mai rezistente in apa. De asemenea se pot adauga diferite arome, fie prin inmuierea boilies-urilor in aroma sau prin adaugarea acestora direct in compozitie. Ingredientele mai sus, sunt relative, in prezent existand o gama vasta de retete de boilies-uri, retete care vor fi prezentate in curand si in paginile site-ului nostru.

Forma de bila ajuta foarte mult pentru prinderea in carlig, in momentul aruncarii si pentru a putea fi culeasa mai usor de pe fundul apei de peste.

Produse pentru prima data in anii 1960, boilies-urile au fost inventate de Fred Wilton. Ele au aparut din dorinta de a avea o momeala de dimensiuni mari, necesara mai ales la pescuitul crapului, ceea ce a facut ca momeala sa nu mai fie consumata usor de platica si caras. Prin fierberea lor, s-a reusit obtinerea unei rezistente mai mari in apa si o fixare mai buna in carlig, fata de paine sau momelile traditionale.

Boilies-urile sunt acum una dintre cele mai utilizate momeli pentru pescuitul la crap, intalnindu-se intr-o gama foarte mare de culori si arome. De asemenea se intalnesc in diferite forme si dimensiuni ( unele chiar de 8mm pana la 40mm diametru).

Se intalnesc si boilies-uri plutitoare, foarte utile atunci cand vrem ca momeala sa stea deasupra fundului apei si sa fie foarte accesibila crapului. Aceste boilies-uri sunt intalnite si sub denumirea de „pop-up”. Pop-up-urile pot fi folosite in diferite situatii, atunci cand pe fundul apei intalnim vegetatie sau namol, sau in combinatie cu un boilies normal, pentru a crea asa numitul „snow man” (om de zapada). In general pop-up-ul este de dimensiuni mai mici, pentru a crea o flotabilitate neutra momelii, usurand astfel inghitirea lui de catre peste.

Pescarii de crap pot alege o multitudine de tipuri de boilies-uri, unele contin conservanti, asta pentru a rezista un timp indelungat, la temperatura camerei. Daca nu se doreste adaugarea de conservanti, exista posibilitatea refrigerarii sau congelarii acestor boilies-uri, pentru a putea fi pastrate pe termen lung.

Exista mai multe discutii privind modul de pastrare a boilies-urilor, foarte multi fiind impotriva utilizarii conservantilor, care ar dauna nutrientilor din momeala, nutrienti necesari in a face nada cat mai atractiva. Foarte multi prefera refrigerarea sau congelarea, fiind considerata o metoda foarte buna pentru pastrarea boilies-urilor pe termen lung, dar si aici este indicat, ca boilies-urile sa fie congelate imediat dupa fabricarea lor, pentru a se pierde cat mai putini din nutrientii.

Pentru pescuitul cu boilies-uri, este nevoie de un carlig care are atasat o bucla din fir de par, in asa fel incat atunci cand boilies-ul este fixat pe firul de par cu ajutorul unei agrafe, el va sta agatat in spatele carligului, iar in apa va avea un comportament foarte natural. Acest mod de prindere a momelii este determinat de comportamentul de hranire al crapului, care aspira in prima faza momeala, ca apoi sa o arunce imediat afara, moment in care carligul se va agata imediat, de cele mai multe ori in buza inferioara.

No Comments Yet.

Leave a comment