Pescuitul crapului pe timpul iernii

    Iarna, este cel mai greu moment al anului pentru pescuitul crapului. Problema este ca frigul incetineste metabolismul pestilor. Prin urmare, crapul nu are nevoie de multe alimente pentru a supravietui.

    Nu cu  mult timp in urma, se credea ca in lunile de iarna este imposibil de capturat crapul. Odata cu popularitatea sporita pe care au castigat-o pertidele cat mai lungi de pescuit la crap si progresele obtinute la imbracamintea de protectie si echipamentele de camping, aceasta ipoteza a fost infirmata.

     S-a constatat din experienta multor pescari, ca pe timp de iarna crapul tinde sa se hraneasca doar pentru perioade scurte de timp.  Uneori, aceste perioade de hranire difera foarte mult chiar si pe timpul verii functie de momentul zilei, adica dimineata sau seara si functie de balta unde pescuim.  La fel si pe timp de iarna, perioada de hranire este influentata de tipul de apa, de momentul zilei, dar si de temperatura, care pe timpul iernii poate influenta foarte mult hranirea.

     O alta parere a multor pescari, este ca pe timp de iarna, crapul sta numai la adancimi mari, ceea ce este total fals. Crapul cauta zonele cu vegetatie sau obstacole, locuri unde temperatura este putin mai ridicata, dar care ofera si mai multa siguranta acestuia. Nu ignora total locurile unde ai capturat exemplare frumoase pe timp de vara,  in acele locuri poate exista o sursa bogata de hrana, prin urmare crapul va cauta hrana in acelasi loc si pe timp de iarna.

Momeli

     Pe timp de iarna este indicat sa se foloseasca boilies cu faina de peste.  Momelile de genul alunelor, nucilor tigru si semintelor de toate felurile, tind sa nu mai fie la fel de atractive pentru crap, pe timp rece, posibil, datorita uleiurilor continute de acestea, care isi pierd considerabil din vascozitate. De asemenea,  semintele functioneaza in cantitati mari, folosite mai ales pentru paturi de nada si pentru partide de lunga durata, ceea ce pe timp de iarna nu este eficient, deoarece pe timp de iarna crapul se hraneste foarte putin, deci nu are nevoie de cantitate mare de mancare. Este adevarat ca pe timpul verii folosirea de atractati si arome, au un efect  foarte puternic in a atrage crapul, dar aceste arome si atractanti sunt pe baza de uleiuri si apa, care pe timp de iarna se solidifica si nu mai au efectul de imprastiere in apa, necesar atragerii pestilor.  Asa ca pe timpul iernii prafurile aromate sau faina de peste sunt cele mai indicate in compozitia boilies-urilor.

Tactica

 

     In timpul iernii, este de preferat sa adopti tactici cat mai diferite pentru pescuitul la crap. Daca ai ajuns pe o apa noua sau nu esti sigur unde ar putea fi locul potrivit pentru o lansare, se arunca o lanseta intr-un anumit loc, iar cu alta se fac lansari la interval de 30 de minute la distante si locuri diferite pentru a se culege indicii despre locul favorabil. De asemenea incearca sa ridici foarte putin undita de pe suport pentru a vedea daca simti o muscatura. Aceasta miscare este necesara atunci cand crapul este posibil sa fie pa langa momeala dar nu vrea sa manancesi atunci il putem sesiza, culegand astfel indicii valoroase despre un anumit loc.  Pe timpul iernii, muscaturile pot fi foarte firave, asa ca trebuie sa stai permanent cu ochii pe varful lansetelor. Eu am lipit banda adeziva alba pe varf, sa le pot distinge mai usor.

   Un alt sfat foarte important este sa ai lansetele, monturile si liniile pregatite de acasa, ceea ce va permite ca pe balta sa ai mai mult timp pentru pescuit. Sa nu uiti ca este frig si nu este indicat sa stai pe balta sa confectiomezi ceea ce ai nevoie. In plus nu uita de echipament adecvat anotimpului rece, trebuie sa iti fie cald, astfel incat atentia ta sa se indrepte catre pescuitul in sine nu pentru a te incalzi.

    Chiar daca este mult mai dificil, pescuitul pe timp de iarna are si unele avantaje. Unul dintre ele este acela ca nu ai concurenta, adica pe balta este posibil sa fii singurul, astfel incat sa poti alege ce loc doresti. De asemenea unele balti au un farmec aparte pe timpul iernii, iar satisfactia capturarii unui crap, este mult mai mare tinand cont de cat de dificil este sa il prinzi.

No Comments Yet.

Leave a comment